duminică, 1 aprilie 2012

Expunerea (I) – Timpul de expunere



















Prin expunere intelegem totalitatea luminii ce se impregneaza pe senzorul aparatului de fotografiat. Expunerea este compusa din 3 elemente cheie: Timpul de expunere, Deschiderea diafragmei si Viteza ISO. Pe scurt, ele sunt:

  1.         Timpul de expunere – durata cat este deschisa diafragma
  2.         Deschiderea diafragmei – marimea deschiderii obiectivului
  3.         Viteza ISO – sensibilitatea senzorului de lumina

In acest articol vom vorbi despre timpul de expunere.
Timpul de expunere (Shutter Speed) este durata de timp cat aparatul permite patrunderea luminii prin diafragma. Unitatea de masura pentru timpul de expunere este secunda. Ce reprezinta setarea 1/250 a timpului de expunere? Pentru ca unitatea de timp este secunda, 1/250 reprezinta a 250-a parte dintr-o secunda, adica 0.004 secunde (La unele aparate foto, va aparea simplu 250 in loc de 1/250). Limitele timpului de expunere pot varia mult in functie de aparat. Un aparat profesional opereaza in intervalul 1/8000 sec. – 30 sec. si bulb. In modul bulb, utilizatorul decide cat timp va sta diafragma deschisa in functie de durata apasarii butonului. Un aparat amator opereaza in intervalul 1/1000 sec – 1 sec.
Cu ce ne ajuta sau ne incurca timpul de expunere? In primul rand, trebuie mentionat ca daca marim timpul de expunere, cresc proportional si sansele ca fotografia sa ne iasa miscata. Se poate mari timpul de expunere pana la aproximativ 1/60s (0.3 s cu stabilizator de imagine), fara a risca prea mult sa avem de a face cu o fotografie nereusita. De la valori mai mari de 0.3s (0.7s – 1s cu stabilizator de imagine), avem nevoie de un suport stabil pentru aparatul de fotografiat, dar si ca obiectul fotografiat sa fie static.
In general, avem nevoie sa marim timpii de expunere atunci cand facem fotografii noaptea, cand avem de a face cu lumina slaba sau cand dorim sa obtinem un anumit efect de miscare sau de suprapunere. De asemenea, marind timpul de expunere, ne putem lipsi in multe situatii de blitz.
Timpii mai mici de expunere ne ajuta in situatiile cand avem suficienta sau prea multa lumina, sau atunci cand dorim sa surprindem o fractiune din actiunea pe care o fotografiem.
Fotografia din partea stanga, este realizata cu timpul de expunere setat 1/100s, iar in cea din dreapta cu 1/4s. Prima fotografie, avand timpul de expunere mai scurt, cuprinde o faza a actiunii, pe cand a 2-a cuprinde actiunea.

Daca doriti sa va jucati putin cu timpii de expunere, folositi aparatul in modul Tv sau shutter primary.

Intr-un articol viitor vom vorbi despre cum putem jongla cu timpul de expunere si despre efectele si trucurile pe care le putem folosi cu ajutorul acestuia. Mai intai insa, va trebui sa vorbim si despre celalalte 2 elemente ale expunerii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu