duminică, 8 aprilie 2012

Graphic design vs. DTP

Graphic Design vs. Desktop Publishing (DTP). Există vreo diferenţă între ele sau sunt unul şi acelaşi lucru? Răspunsul la această întrebare este foarte simplu: sunt diferite. Cu toate acestea, de multe ori cele două sintagme sunt folosite ca fiind echivalente. Am scris acest articol pentru a ajuta la eliminarea confuziei.

Graphic Design. Designul grafic este o activitate creativă, prin care sunt obţinute elemente grafice precum sigle, ilustraţii, concepte grafice şi layout-uri. Graphic designer-ul este cel care combină fonturi, forme, elemente grafice, culori, imagini pentru a obţine un concept grafic unic prin care să comunice un mesaj din punct de vedere vizual. Deoarece graphic designer-ul trebuie să obţină de fiecare dată un concept nou şi adecvat proiectului, sarcina sa este una creativă, care îi solicită imaginaţia. Conceptele grafice produse de designer-ul grafic (graphic designer) se pot materializa în tipărituri (broşuri, reviste, flyere, pliante, postere etc.) sau în proiecte electronice (site-uri web, prezentări multimedia, oferte electronice, newlettere electronice etc.)

Desktop Publishing. DTP-ul este o activitate mai degrabă mecanică. DTP-ul se ocupă cu realizarea efectivă a machetelor bazate pe conceptele grafice imaginate de designerii grafici şi pregătirea acestora pentru tipar. Sarcina DTP-istului este aceea de a realiza o machetă care să corespundă din punct de vedere tehnic şi să fie adecvată procesului de producţie prin care va fi finalizată lucrarea (de exemplu tipar offset sau print digital). Bunăoară DTP-istul va verifica dacă toate culorile din documentul pe care urmează să îl trimită în producţie sunt de tip CMYK, sau Pantone Matching System sau orice alt tip de culori sunt necesare pentru acel tip de lucrare. Uneori designerul grafic realizează macheta lucrării, iar DTP-istul o pregăteşte doar pentru tipar. Alteori graphic designer-ul realizează o schiţă, de exemplu folosind “Lorem ipsum dolor sit amet…” în locul unde va veni textul final. Sunt şi situaţii, întâlnite de exemplu în cazul revistelor sau al cataloagelor cu apariţie periodică, când graphic designer-ul realizează o machetă generică, iar DTP-istul realizează ulterior de fiecare dată publicaţia astfel încât să fie în acord cu macheta generică, pentru a asigura unitatea grafică a tuturor numerelor. Se mai poate întâmpla ca graphic designer-ul să conceapă doar o serie de indicaţii de ordin general pe care să le aibă în vedere DTP-istul în realizarea machetelor (aşa cum se întâmplă atunci când creează standardele dintr-un manual de identitate vizuală). Aşadar munca DTP-istului poate implica şi oarece creativitate (combinarea elementelor generice specificate de designerul grafic), dar de cele mai multe ori presupune o simplă acţiune mecanică.

Spre deosebire de graphic designer, DTP-istul trebuie să fie un bun cunoscător al programelor de calculator dedicate. Graphic designer-ul poate realiza concepte grafice fără să fie nevoit să atingă măcar o dată mouse-ul (sau tableta grafică), le poate ilustra prin metode tradiţionale (cu creionul pe hârtie). Principala unealtă a designerului grafic este imaginaţia sa. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul DTP-istului. Pentru acesta principala unealtă o reprezintă programele de calculator în care trebuie să realizeze machetele care vor pleca în tipar.

Graphic designul numără printre sarcinile sale şi producerea de concepte grafice pentru site-uri web. Ulterior aceste concepte grafice sunt transformate în cod (HTML, CSS, JavaScript, PHP etc.) de către programatorul web. Diferenţa între graphic designer şi programator web este aceeaşi cu diferenţa dintre graphic designer şi DTP-ist. În ambele cazul designerul grafic realizează conceptul grafic pe care îl va executa într-un caz programatorul web, iar în celălalt DTP-istul. Aşa cum noţiunea de graphic designer se aplică generic atât designerului grafic însuşi, cât şi DTP-istului, în mod similar noţiunea de web designer este folosită generic pentru a desemna atât designerul grafic cât şi executantul unui proiect web.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu